Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

Κοπή πίτας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

  Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025 κόψαμε στο σχολείο μας την καθιερωμένη πίτα για το νέο έτος, ευγενική προσφορά, όπως κάθε χρόνο, του συλλόγου γονέων και  κηδεμόνων, τον οποίο και ευχαριστούμε για τη διαρκή του  στήριξη και ανταπόκριση στις ανάγκες του σχολείου και των μαθητών μας.


  Φέτος είχαμε την ιδιαίτερη τιμή να παραστεί και να ευλογήσει την πίτα μας ο  πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης π. Αλέξιος Κανίνας, ο οποίος απηύθυνε έναν αγαπητικό λόγο προς τους μαθητές μας. Τον ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία του και για τη στήριξή του.



  Ευχές απηύθυναν ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και  κηδεμόνων κ. Αχιλλέας Λέρας, ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου Λάμπρος Λαμπρίδης και η γράφουσα Γεωργία Κολοβελώνη.


  Ευχόμαστε στη σχολική μας κοινότητα μια καλή και δημιουργική χρονιά!

 

                                                            Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA

                                                            Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025

Πρωτοχρονιάτικη Πίτα

 Με αφορμή τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας.

Να ευχηθούμε οι Τρεις Ιεράρχες να μας φωτίζουν όλους, ιδιαίτερα τα παιδιά μας, και να τα προστατεύουν !







Χρόνια πολλά!

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

Κινέζικη Πρωτοχρονιά στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

  Με αφορμή την Κινέζικη Πρωτοχρονιά στις 29 Ιανουαρίου, που φέτος σηματοδοτεί την αρχή της χρονιάς του «ξύλινου φιδιού», με τους μαθητές του Α2 Λυκείου γιόρτασαμε τη μέρα αυτή, τιμώντας έτσι τον κινέζο συμμαθητή τους Γουέι Κουό Τσιν και μαθαίνοντας ταυτόχρονα κάποια από τα έθιμα της ημέρας και το ιδιαίτερο αυτό ημερολόγιο που μετράει 4724 χρόνια, καθώς αναπτύχθηκε από τον πρώτο αυτοκράτορα Χουάγκ Ντι ή Κίτρινο Αυτοκράτορα το 2637 π.Χ.

  Η γιορτή μας συνοδεύτηκε από ανάλογο στολισμό της αίθουσας, τσάι τζίζερ, «μπισκοτάκια της τύχης», παραδοσιακή κινέζικη μουσική και ποίηση, αποσπάσματα από παράσταση της όπερας το Πεκίνου και τέλος την, εν χορώ, ευχή «Κσιν νιέν κουάι λι», δηλαδή «Καλή Χρονιά»!




  Τα παιδιά πραγματικά χάρηκαν την νέα αυτή εμπειρία, που ήρθε να συμπληρώσει έμπρακτα τα όσα θεωρητικά διδάσκουμε για τους διαφορετικούς πολιτισμούς και γλώσσες, και προσωπικά τα ευχαριστώ για τη θερμή ανταπόκριση και συμμετοχή τους.



                                                                                                                    Δρ Φανή Μπαλαμώτη

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025

Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων


Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, αφιέρωμα στην ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στην έναρξη του αφιερώματος η γράφουσα Γεωργία Κολοβελώνη έκανε μια μικρή εισαγωγή στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής και κατόπιν έλαβε τον λόγο  η καθηγήτρια του σχολείου μας Φανή Μπαλαμώτη, η οποία παρουσίασε εύληπτα και τεκμηριωμένα πτυχές του Ολοκαυτώματος.


Στη συνέχεια ο επίσημος προσκεκλημένος μας κ. Ιακώβ Βενουζίου, πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Τρικάλων, τον οποίο θερμά ευχαριστούμε για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας, μίλησε στους μαθητές μας, παρουσιάζοντας ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες αλλά και προσωπικά του βιώματα, επιχειρώντας παράλληλα διασυνδέσεις με τη σύγχρονη εποχή. Προηγουμένως είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στον κ. Βενουζίου τα  εκπαιδευτικά προγράμματα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας Crocus και Butterfly Project, τα οποία εκπονεί το σχολείο μας.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με έκδηλο ενδιαφέρον τους ομιλητές, έθεσαν ερωτήματα αλλά κυρίως προβληματίστηκαν σχετικά με την αναγκαιότητα της κριτικής στάσης απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.  

Το αφιέρωμα έκλεισε με το Σύνολο Μοντέρνας Μουσικής και το Σύνολο χορωδίας, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον Γιάννη Μπέη, τον Γιώργο  Παππά και τον Απόστολο Καραδήμα, το οποίο παρουσίασε ένα μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια σχετικά με το Ολοκαύτωμα.

 

Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA

Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων 

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025

Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

 Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 η ΔΔΕ Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων, η Ισραηλιτική κοινότητα Τρικάλων και το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων διοργάνωσαν εκδήλωση για την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, τις  οποίες συντόνισε η  Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας κ. Ιακώβ Βενουζίου τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία αυτών των εκδηλώσεων μνήμης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης κ. Δημήτριος Θεοχάρης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Λάππας και η γράφουσα Γεωργία Κολοβελώνη.

Η καθηγήτρια του σχολείου μας Φανή Μπαλαμώτη προσέγγισε με λόγο παιδαγωγικό, ιστορικά τεκμηριωμένο και εύληπτο πτυχές του Ολοκαυτώματος, κρατώντας αμείωτη την προσοχή του πολυπληθούς κοινού,  το οποίο αποτελούνταν από μαθητές σχολείων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας.

Το Σύνολο Μοντέρνας Μουσικής και το Σύνολο χορωδίας, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον Γιάννη Μπέη, τον Γιώργο  Παππά και τον Απόστολο Καραδήμα, παρουσίασε ένα μουσικό πρόγραμμα, με τραγούδια σχετικά με το Ολοκαύτωμα.





Η εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης π. Αλέξιος Κανίνας, αποτέλεσε ένα μνημόσυνο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος αλλά και μια ευκαιρία προβληματισμού για τους μαθητές.



 

                                                          Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA

                                                          Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων 

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων στην εκδήλωση για τους τρεις Ιεράρχες στην Καλαμπάκα


Το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2025, η Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στους τρεις Ιεράρχες, προστάτες της Παιδείας.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με συναυλία του σχολείου μας, στην οποία  η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής και η χορωδία, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κοφίνα παρουσίασε ένα μουσικό πρόγραμμα που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων. Ακολούθησε η ευλογία και κοπή της βασιλόπιτας από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο.

Στον έμπλεο αγάπης λόγο του ο Σεβασμιότατος διατύπωσε τις ευχές του προς την εκπαιδευτική κοινότητα. Με βαθιά συγκίνηση δεχτήκαμε όχι μόνο τις ευχαριστίες του για τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση αλλά και τις πατρικές ευχές του, τα δώρα του προς τους μαθητές μας, αλλά και ένα πολύτιμο δώρο για το σχολείο μας, την εικόνα «Ρόδο Αμάραντο», η οποία βρίσκεται στο τέμπλο του Μεγάλου Μετεώρου. Ο Σεβασμιότατος ευχήθηκε «όπως το τριαντάφυλλο της Παναγίας ποτέ δεν μαραίνεται, έτσι η ζωντάνια των παιδιών, το ταλέντο τους, η υγεία τους, η χαρά τους και η ευτυχία τους να μη μαραθούν ποτέ». Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για τα δώρα και για τις εγκάρδιες ευχές του.




Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους μαθητές μας, οι οποίοι με όρεξη και χαμόγελο παρουσίασαν την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο σχολείο μας. Θερμά συγχαρητήρια στον υπεύθυνο της Ορχήστρας Νίκο Κοφίνα, καθώς και στους εκπαιδευτικούς Γιώργο Παππά, Ευγενία Χαραλαμπίδου, Απόστολο Καραδήμα για την προετοιμασία των μαθητών και τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

                                                            Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA

                                                            Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων 

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Επίσκεψη του Σύμβουλου Εκπαίδευσης Φιλολόγων κ. Αγαθοκλή Αζέλη στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων


Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 είχαμε τη χαρά και την τιμή να επισκεφθεί το Σχολείο μας και συγκεκριμένα το τμήμα των Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄ Λυκείου ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων δρ. Αγαθοκλής Αζέλης, για μια συνάντηση με τους μαθητές του εν λόγω τμήματος με αφορμή το μάθημα της Ιστορίας, μετά από πρόσκληση της γράφουσας Βασιλικής Λύτρα.

Ο κ. Αζέλης παρακολούθησε το μάθημα της Ιστορίας Προσανατολισμού στη Γ Λυκείου, κατά τη διάρκεια του οποίου προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με θέμα τους πρόσφυγες και το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα και στη συνέχεια οι μαθητές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τα ιστορικά γεγονότα, τα αίτια και τις συνέπειές τους αλλά και για όσους έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά, τόσο τους πολιτικούς όσο και τους απλούς ανθρώπους. Η συζήτηση και το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε τόσο στη διερεύνηση των αιτιών όσο και στο κοινωνικό, πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο της εποχής, ώστε να γίνουν περισσότερο κατανοητά τα γεγονότα αλλά και οι συνέπειές τους μέχρι την εποχή μας.
Στα παραπάνω συνέβαλε και η χρήση των νέων τεχνολογιών, με τη βοήθεια των οποίων δόθηκε μια νέα οπτική στα γεγονότα όχι μόνο πιο σύγχρονη και σύμφωνη με την εποχή μας αλλά και πιο οικεία στους μαθητές μας από τις ποικίλες εφαρμογές της στην καθημερινότητα. Έτσι οι μαθητές μας συν τοις άλλοις εμπλούτισαν το σχολικό βιβλίο και τη μαθησιακή διαδικασία με νέα εργαλεία, διαπίστωσαν ότι ακόμη και η Ιστορία μπορεί να συνομιλήσει με την τεχνολογία και ότι η τεχνολογία εκτός από τις ποικίλες και γνωστές εφαρμογές στην καθημερινότητα μπορεί να είναι άριστος αρωγός της μάθησης και ένα σύγχρονο εργαλείο της κατανόησης της Ιστορίας.
Οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί των μαθητών έδειξαν την κριτική τους σκέψη, τον πλούσιο προβληματισμό τους σε σύγχρονα γεγονότα αλλά και τη δημιουργική τους συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, γεγονός που δεν μας άφησε αδιάφορους. Ο κ. Αζέλης, και με την ιδιότητα ενός εκ των συγγραφέων του βιβλίου Ιστορίας Προσανατολισμού, απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών, συμμετείχε στον διάλογο μαζί τους και έμεινε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τους μαθητές μας. Δεσμεύτηκε επιπλέον ότι θα επισκεφθεί το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών εκ νέου.
Τον ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας για τον χρόνο του και το ειλικρινές ενδιαφέρον του να παρακολουθήσει μάθημα Ιστορίας στο Σχολείο μας.
                                                                            Βασιλική Λύτρα, φιλόλογος