Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την Τετάρτη 26/2/2025 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη  των μαθητών  του Προσανατολισμού Υγείας του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων (μαζί με τους μαθητές του αντίστοιχου Προσανατολισμού του 3ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων) στο τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της δράσης Ανοιχτές  Θύρες  ‘OPEN DAYS’  2025 που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μετά την υποδοχή στο τμήμα οι μαθητές  ξεναγήθηκαν στην αίθουσα μετάγγισης, ενημερώθηκαν για την αλυσίδα μετάγγισης  αίματος ( επιλογή, ιστορικό και κάρτα αιμοδότη, ,κατηγορίες αιμοδοτών, διαδικασία αιμοδοσίας, ασφάλεια του αίματος) και τη μεγάλη σημασία της αιμοδοσίας για τους ασθενείς που χρειάζονται αίμα.

Ακολούθησε ξενάγηση στην Αίθουσα Παραγώγισης του αίματος και στο Εργαστήριο Ανοσοαιματολογίας  όπου οι μαθητές άντλησαν πληροφορίες για την προσέλκυση-διατήρηση αιμοδοτών , τη διαχείριση-διάσωση αίματος –παραγωγών , τις υπηρεσίες αιμοδοσίας (επιλογή, επεξεργασία αίματος, μοριακός έλεγχος και ομάδες αίματος, σήμανση ,αποθήκευση)  καθώς και για τα προβλήματα Ανοσοαιματολογίας.

Οι μαθητές, εκτός της τεκμηριωμένης γνώσης που αποκόμισαν ,είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την αξία της αλληλεγγύης , του εθελοντισμού και της προσφοράς.

Ευχαριστούμε για την  ενδιαφέρουσα ξενάγηση και αναλυτική ενημέρωση τις  κα Σκούρα  Αποστολία-Λεμονιά, Επιμελήτρια Β’ Παθολογίας ,  Λευκού Ελευθερία, Επίκουρο Καθηγήτρια Ιατρικής των Μεταγγίσεων, κα. Γεωργιάδη Ελένη , Επίκουρο Καθηγήτρια Αιματολογίας.

 Η υπεύθυνη καθηγήτρια

Γιαννοπούλου Αικατερίνη, βιολόγος του Μουσικού Σχολείου

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ – ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΥΔΑ ΣΟΥΛΤΑΝΑ (ΤΑΝΙΑ)

Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων είχε την τιμή και την χαρά να φιλοξενήσει διαδικτυακά την αθλήτρια Α.Σ. Αμεα Ελπίδα Θεσσαλονίκης, μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου και παραολυμπιονίκη στον ακοντισμό το 2024, κα Κεραμυδά Σουλτάνα (Τάνια). Η διαδικτυακή ομιλία - συνάντηση - διάδραση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025 στο πλαίσιο του Άξονα 1 της αυτοαξιολόγησης σχολικής μονάδας “Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση” στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Η κα Κεραμυδά πάσχει από μια σπάνια αυτοάνοση νευρολογική νόσο, την Μυασθένεια Gravis, η οποία την έχει οδηγήσει σε πολύ σοβαρό χειρουργείο, πολλές και συχνές νοσηλείες στο νοσοκομείο, ενώ παράλληλα της έχει προκαλέσει πολλαπλές λειτουργικές διαταραχές (ακουστικές, κινητικές, αναπνευστικές, όρασης κ.α.). Ωστόσο, όλα αυτά δεν στάθηκαν εμπόδιο για εκείνη, αντ' αυτού την ώθησαν να ενταχθεί το 2020 ως αθλήτρια στίβου σε σύλλογο Αμεα, μη θέλοντας να υποκύψει σε οποιαδήποτε δυσκολία και έχοντας την επιθυμία να αντιμετωπίσει την ζωή με διαφορετικό τρόπο. Ως αποτέλεσμα αυτών, κατέκτησε την 4η θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 (Γαλλία) στον ακοντισμό, την 1η θέση στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα 2024 (Ιταλία) στον ακοντισμό, στη σφαιροβολία και στη δισκοβολία, την 5η θέση Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παραστίβου το 2024 (Ιαπωνία) στον ακοντισμό και την 12η θέση στη δισκοβολία. Μέχρι τώρα έχει, επίσης, στην φαρέτρα της 3 ευρωπαϊκά ρεκόρ στον ακοντισμό, 1 ευρωπαϊκό ρεκόρ στη σφαιροβολία, 11 πανελλήνια ρεκόρ στον ακοντισμό, 9 πανελλήνια ρεκόρ στη δισκοβολία και 1 πανελλήνιο ρεκόρ στη σφαιροβολία, τα οποία κατέχει έως και σήμερα, καθώς επίσης είναι 1η Πανελληνιονίκης στον ακοντισμό, στη δισκοβολία, στη σφαιροβολία και στα 100μ.



Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, καθώς και εκπαιδευτικοί, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εγκάρδια, ειλικρινή, συγκινητική και άμεση ομιλία της κας Κεραμυδά, αποκομίζοντας με την ολοκλήρωση της δράσης τις καλύτερες εντυπώσεις, όντας πλήρεις γνωστικά και συναισθηματικά. Κύριος άξονας της διαδικτυακής συνάντησης ήταν ο αθλητισμός, η μουσική και η μυασθένεια Gravis. Η κα Κεραμυδά αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα πορεία της, στα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίζει και να ξεπερνά καθημερινά κάθε συνάνθρωπός μας με αντίστοιχες δυσκολίες, στους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας από εμάς να γίνει αρωγός στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής τους. Έγινε επίσης αναφορά στο πόσο σημαντική είναι η οικογένεια, οι φίλοι, η πίστη, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις που τέθηκαν από μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς του σχολείου. Η κα Κεραμυδά αγαπά επίσης τη μουσική, καθώς και η ίδια ασχολείται χρόνια με αυτήν μέσα από το τραγούδι. Δόθηκε, λοιπόν, ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της μουσικής και στην επιδραστικότητά της στην υγεία, στην ψυχολογία και στις επιδόσεις σε κάθε προπόνηση και αγώνα, ενώ η ίδια τόνισε πως μέσω της μουσικής βρίσκει διέξοδο και αντλεί δύναμη. Η διαδικτυακή συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επιθυμία, τόσο της κας Κεραμυδά, όσο και των παρευρισκομένων, να αναβαθμιστεί η συνάντησή μας από διαδικτυακή σε δια ζώσης.

Ευχαριστούμε τη Διευθύντρια του σχολείου, κα Κολοβελώνη Γεωργία, για τη συνεργασία και την παραχώρηση διδακτικών ωρών, ώστε να πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαδικτυακή αυτή δράση. Ευχαριστούμε επίσης, τους κ. Σπυράκη Ιωάννη και κα Τσαρουχά Μαρία ως υπεύθυνους του ήχου, τον κ. Σανίδα Νικόλαο ως υπεύθυνο της διαδικτυακής σύνδεσης, τους συναδέλφους που παρευρέθηκαν και συνόδευσαν τα τμήματα του σχολείου, τους μαθητές και τις μαθήτριες για το ήθος που επέδειξαν κατά την διάρκεια της δράσης.

Ευχαριστούμε την κα Κεραμυδά Σουλτάνα για την αποδοχή της πρόσκλησής μας, τον εποικοδομητικό λόγο και διάλογο, καθώς και για τον πολύτιμο χρόνο που μας αφιέρωσε.

 

Συντονισμός δράσης: Καλλιάρα Δήμητρα

Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί στον Αξονα 1: Καλλιάρα Δήμητρα, Γιαννοπούλου Αικατερίνη, Γοράντης Κωνσταντίνος, Μπαλαμώτη Φανή, Μανθέλα Μαρία, Καραβίδας Δημήτριος, Χαρδαλίδου Χρυσή, Τσάπρα Αποστολία, Τσάτσας Νικόλαος, Ζησοπούλου Μαρία, Πλιάτσικα Αναστασία

 

Εκ μέρους των εκπαιδευτικών του Άξονα 1,

Καλλιάρα Δήμητρα, ΠΕ79.01

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Εκπαιδευτική εκδρομή του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων στην Αλβανία

 Η εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας στην Αλβανία, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου 2025, επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο την πεποίθησή μας ότι οι σχολικές εκδρομές μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο παιδαγωγικό εργαλείο, όταν γίνονται με συγκεκριμένη στόχευση, απόλυτη οργάνωση και ανοιχτό πνεύμα.

Σε ένα τριήμερο γεμάτο εμπειρίες και όμορφες εικόνες, οι μαθητές μας γνώρισαν τα σχολεία της Αλβανίας στα οποία φοιτούν ομογενείς, ήρθαν σε επαφή με άλλους μαθητές, συνομίλησαν, συνεργάστηκαν, έπαιξαν μουσική, τραγούδησαν και χόρεψαν, κάνοντας πράξη τις αρχές της παιδαγωγικής της ελευθερίας, της συνύπαρξης, της ισότιμης αλληλεπίδρασης. Παράλληλα, γνώρισαν περιοχές μιας πολύ όμορφης χώρας και επέστρεψαν με ωραίες αναμνήσεις.


Στο εκπαιδευτικό μας αυτό ταξίδι είχαμε στις αποσκευές μας και δωρίσαμε στους μαθητές των σχολείων γραφική ύλη και λογοτεχνικά βιβλία, τα οποία συγκέντρωσε η σχολική μας κοινότητα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τόσο τους μαθητές μας και τους γονείς/κηδεμόνες τους για τη γενναιόδωρη προσφορά τους και για το γεγονός ότι είναι πάντα δίπλα μας και μας στηρίζουν με κάθε τρόπο, όσο και  τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση συγκέντρωσης γραφικής ύλης και βιβλίων. Θερμές ευχαριστίες και στους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν για αυτήν την εκπαιδευτική μετακίνηση και συνόδευσαν, μαζί με τη γράφουσα, τους μαθητές: την κ. Αλεξάνδρα Χιώτη, τον κ. Νικόλαο Σανίδα, τον κ. Παναγιώτη Λιάκο.

 


                                                    Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA

                                                    Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων

 

 

Κοπή βασιλόπιτας αλά… γαλλικά στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Το έθιμο της Galette des Rois αφορμή για βιωματική μάθηση

Για άλλη μία φορά, στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων οι μαθητές των τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μαθαίνοντας ή να μάθουν διασκεδάζοντας.  Ένα γαλλικό έθιμο αποτέλεσε μία ωραία αφορμή για βιωματική μάθηση σε επίπεδο πολιτισμικό αλλά και γλωσσικό.

Στα τμήματα Γαλλικών της Α’ και Β’ Γυμνασίου αναβιώθηκε το  έθιμο της Galette des Rois (Γκαλέτ ντε Ρουά) – Γαλέτας των Βασιλιάδων, το οποίο αντιστοιχεί στη δική μας Βασιλόπιτα.




Κατά την παράδοση, οι Γάλλοι κόβουν τη Galette des Rois στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων (Épiphanie), για να γιορτάσουν την προσφορά την τριών Μάγων στο Θείο Βρέφος.

Η παραδοσιακή γλυκιά πίτα, η οποία συνοδεύεται από ένα στέμμα, είναι συνήθως φτιαγμένη με τραγανό φύλλο σφολιάτας και μία κρέμα με βάση την αμυγδαλόπαστα ή έχει τη μορφή τσουρεκιού με φρούτα κονφί. Μέσα στην πίτα δεν υπάρχει φλουρί αλλά μία fève (φεβ). Fève σημαίνει κουκί και παλιότερα αποτελούσε το τυχερό φλουρί της πίτας ενώ με την πάροδο του χρόνου το κουκί αντικαταστάθηκε από μία μικρή πορσελάνινη φιγούρα (ανθρώπου, ζώου, φυτού).  

Κατά το έθιμο, ο γηραιότερος της παρέας κόβει τη Galette des Rois ενώ ο μικρότερος μπαίνει κάτω από το τραπέζι και χωρίς να βλέπει την πίτα υποδεικνύει σε ποιον από τους παραβρισκόμενους θα δοθεί το κάθε κομμάτι. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η δίκαιη και αμερόληπτη διαδικασία εύρεσης της fève.

Ο τυχερός ή η τυχερή που θα βρει τη fève στέφεται βασιλιάς ή βασίλισσα για μία μέρα και φοράει το χρυσό (χάρτινο) στέμμα. Ο βασιλιάς ή η βασίλισσα μπορεί να δίνει διαταγές στα μέλη της οικογένειας ή της παρέας και να ζητάει την εκπλήρωση των επιθυμιών του/της για μία μέρα.


Έτσι ακριβώς έκαναν και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου οι οποίοι συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και χάρηκαν την αναβίωση του εθίμου απολαμβάνοντας τις γευστικές βασιλόπιτες και τιμώντας τις τυχερές βασίλισσές τους, οι οποίες φόρεσαν με υπερηφάνεια το στέμμα τους και έδωσαν ευρηματικές εντολές στους συμμαθητές τους.

Το αφιέρωμα στο έθιμο ολοκληρώθηκε στις επόμενες διδακτικές ώρες με την προβολή σύντομων εκπαιδευτικών βίντεο στα γαλλικά μέσω των οποίων οι μαθητές έμαθαν περισσότερα για την προχριστιανική προέλευση του εθίμου και την εξέλιξή του καθώς και με την υλοποίηση ευχάριστων, παιγνιωδών δραστηριοτήτων εκμάθησης του σχετικού λεξιλογίου.



Και του χρόνου με υγεία και περισσότερη βιωματική μάθηση καθώς η αξία της είναι ανεκτίμητη!

Ευαγγελία Σύρρου

Καθηγήτρια Γαλλικών στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025

Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου στους Θ' Διαλυκειακούς Ρητορικούς Αγώνες

   Για ένατη χρονιά είχαμε ξανά τη χαρά της μέθεξης στους Διαλυκειακούς Ρητορικούς Αγώνες που διεξάγονται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία στο φιλόξενο περιβάλλον του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων.

   Μέγιστο προκύπτον όφελος για τους μαθητές του σχολείου μας  -σε πείσμα των καιρών-  η συμμετοχή καθαυτή στο  αγώνισμα λόγου στο 1ο ΓΕΛ  Τρικάλων, στις 20-21/02/2024,  όπου κατέστη σε όλους σαφές ότι η ευγλωττία, η διεισδυτική ματιά, η διαύγεια σκέψης και η ταπεινότητα είναι τα μόνα εργαλεία εξέλιξης των (νέων) ανθρώπων σήμερα που η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη τείνουν να επικρατήσουν παντού και να υποκαταστήσουν τα πάντα! 

   Θερμά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες μαθητές μας που αγωνίστηκαν στον Αυθόρμητο Λόγο: στον πολυτάλαντο και πολυσχιδή Λάμπρο Λαμπρίδη, στον ευγενή και  μετριοπαθή Βασίλη Φλόκα και στον Στέφανο Κόπανο που όντας ανήσυχο και δυναμικό πνεύμα απέσπασε πρώτο βραβείο!

  Θερμές ευχαριστίες και στους αξιόπιστους και πολύτιμους χρονομέτρες μας, τον Κωνσταντίνο Σακελλάρη και τη Διονυσία Σάρρη.

  Ευχαριστίες de profundis στις άξιες, δραστήριες και πρωτίστως επιδραστικές συναδέλφους μου, Μαρία Πουλιανίτη, Σπυριδούλα Καραγιάννη και  Σταυρούλα Κύρου που με αγάπη και μεράκι καθοδηγήσαμε, στηρίξαμε, ενθαρρύναμε και  συνοδεύσαμε τους μαθητές μας, όπως αρμόζει σε παιδαγωγούς που τιμούν το λειτούργημά τους! 

   Και του χρόνου...!

                                                         ;                                 Μαρία Αγναντή, Φιλόλογος

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025

Στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων η Αγάπη και η Γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είχαν άρωμα … γαλλικό

14 Φεβρουαρίου και η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, η γιορτή της αγάπης, δεν αφήνει ασυγκίνητους τους μαθητές μας. 

Υπάρχει λοιπόν καλύτερη αφορμή για μάθημα;

«Μάθημα;». “Mais non, Madame! Pas aujourd’hui! S’il vous plaît, Madame!”. «Μα όχι, κυρία! Όχι σήμερα! Σας παρακαλούμε, κυρία!».

Αυτές ήταν σήμερα οι αντιδράσεις των μαθητών, όπως άλλωστε είναι συνήθως όταν έρχονται για μάθημα στην αίθουσα των Γαλλικών κάποιες … ιδιαίτερες μέρες.

Και όμως, το καλύτερο μάθημα κάναμε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου. Οι μαθητές συμμετείχαν με χαρά και… ΜΑΘΑΜΕ!!! Μάθαμε πολλά! Αποκτήσαμε γνώσεις!



Μέσα από την αξιοποίηση κατάλληλου οπτικοακουστικού υλικού - βίντεο, και κατανόηση πολυτροπικών κειμένων κάναμε, και την ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου και την προέλευση της γιορτής ανακαλύψαμε, και για τους ορθόδοξους προστάτες της αγάπης και της οικογένειας, τους Αγίους Ακύλα και Πρίσκιλλα, μιλήσαμε, και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εκφράζουν την αγάπη τους μέσα από δώρα και όμορφα λόγια και πράξεις είδαμε, και το λεξιλόγιό μας στη θεματική της αγάπης εμπλουτίσαμε, και στη γραμματική προοδεύσαμε κλείνοντας τα ρήματα “aimer” (αγαπώ) και “adorer” (λατρεύω), και σύντομη παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου κάναμε, και συννεφόλεξο φτιάξαμε!

Και…, όπως αρμόζει ιδιαίτερα στους μαθητές ενός Μουσικού Σχολείου, ολοκληρώσαμε το μάθημα μεταδίδοντας το μήνυμα της αγάπης μέσω της μουσικής. Τραγουδήσαμε το “Mon Amour” (Αγάπη μου), το τραγούδι με το οποίο η Γαλλία κέρδισε την 4η θέση στον διαγωνισμό της Eurovision 2024, με την υπέροχη ερμηνεία του Slimane.  Με μία σχετική συστολή ορισμένοι μαθητές, με ιδιαίτερο πάθος και ενθουσιασμό κάποιοι άλλοι, όλοι τραγούδησαν με χαρά και εξέφρασαν ζωηρά το “Je taime” (Σ’αγαπώ) του ρεφραίν, το οποίο αποτύπωσαν πάνω σε κόκκινες καρδούλες.

Ήταν μία υπέροχη μέρα γεμάτη μάθηση, χαρά και όμορφα συναισθήματα αγάπης!

Ευαγγελία Σύρρου

Καθηγήτρια Γαλλικών στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων στην Εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στο Ριζαριό Τρικάλων

Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Ριζαριού, τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος.


   Η Διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου, με ευχαρίστηση αποδέχτηκε την ευγενική πρόσκληση να ψάλει ο Βυζαντινός Χορός του Σχολείου κατά την ημέρα της εορτής. Ο Βυζαντινός Χορός αποτελείται από μαθητές, αγόρια και κορίτσια του Λυκείου και διδάσκεται Βυζαντινή Μουσική.

   Από νωρίς έλαβαν με την πρέπουσα σεμνότητα τη θέση τους στον χώρο του Ιερού Ναού  και συμμετείχαν ενεργά στη Θεία Λειτουργία υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του Σχολείου: του κ. Γεωργίου Μπομπόκα, θεολόγου, της κ. Μαρίας Κοσβύρα και της κ. Δήμητρας Κοσβύρα, καθηγητριών της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, οι οποίοι επίσης συμμετείχαν στην ακολουθία.


   Το εκκλησίασμα είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τόσο τις γνώσεις των μαθητών στη Βυζαντινή Μουσική, μάθημα θεμελιώδες και σπουδαίο στο Μουσικό Σχολείο, όσο και την καλλιέργεια και την παιδεία τους, στοιχεία που αναδείχτηκαν μέσα από τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα, την υπομονή και την πειθαρχία που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

   Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τους μαθητές σε παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας. Εκεί οι μαθητές δέχτηκαν τα δώρα, τις ευχαριστίες και τις πατρικές ευχές του Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου και του Πατέρα Ελευθερίου, Εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους, αλλά και τους επαίνους των παρευρισκομένων.

   Ο Άγιος Χαράλαμπος, να ευλογεί και να χαριτώνει τους μαθητές που με τις ήρεμες και μελωδικές φωνές τους, τίμησαν τη μνήμη του.

 

Δήμητρα Κοσβύρα και Μαρία Κοσβύρα

Υπεύθυνες Καθηγήτριες Βυζαντινού Χορού

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

Σεμινάριο στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων για τη Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στη διδασκαλία της μουσικής

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων εξ αποστάσεως σεμινάριο στο πλαίσιο του θεσμού του παιδαγωγικού συμβούλου-Μέντορα. Επιμορφωτής ήταν ο κ. Μάριος Σκαμνέλος, κάτοχος μεταπτυχιακού στον τομέα της Μουσικής Παιδαγωγικής και υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Θέμα του σεμιναρίου ήταν οι τρόποι και οι πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στη διδασκαλία της μουσικής σε μαθητές με διάσπαση ελλειμματικής προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι αν η Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) δεν αντιμετωπιστεί παιδαγωγικά, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μαθησιακό αποκλεισμό τους μαθητές. Καθώς στις μέρες μας η επιστήμη έχει κατανοήσει σε σημαντικό βαθμό τα χαρακτηριστικά των μαθησιακών δυσκολιών, οι ερευνητές προτείνουν παιδαγωγικές πρακτικές εφαρμογές για κάθε μία από αυτές, ανοίγοντας τον δρόμο για ίσες μαθησιακές ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές.

Οι εκπαιδευτικοί, όπως επεσήμανε ο κ. Σκαμνέλος, οφείλουν να προσαρμόζουν τη διδασκαλία ανάλογα με τις ικανότητες και τις δυσκολίες του εκάστοτε μαθητή και να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας, καθώς η μουσική δεν απευθύνεται μόνο σε ορισμένους ανθρώπους, αλλά πρέπει να είναι προσιτή σε όσους θέλουν να ασχοληθούν μ’ αυτήν.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σκαμνέλο για την ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή μας και για το εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο.

 

                                                                                Οι Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι – Μέντορες

                                                                                Αλεξάνδρα Χιώτη και Γιάννης Μπέης

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025

Ενημερωτική – βιωματική δράση με θέμα τη διατροφή στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

   Την  Παρασκευή  31  Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο ενημερωτική – βιωματική δράση με θέμα   «Διατροφικές  συνήθειες: Στερεότυπα  και καλές πρακτικές».

   Εισηγήτρια ήταν η κ. Αναστασία Μελισσοπούλου , διατροφολόγος -  διαιτολόγος, η οποία ανταποκρίθηκε με ευχαρίστηση στην πρόσκληση των  εκπαιδευτικών του σχολείου. Ως στόχοι της συγκεκριμένης δράσης προσδιορίστηκαν η διεύρυνση και η ανατροφοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο σχετικής διδακτικής ενότητας στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στην α΄ γυμνασίου. 

   Η κ. Αναστασοπούλου, αφού πρώτα έκανε μια σύντομη περιγραφή των βασικών διατροφικών ενοτήτων, στη συνέχεια, ενθαρρύνοντας τους  μαθητές της α΄ γυμνασίου να εκθέσουν τις διατροφικές τους συνήθειες,  εστίασε κυρίως σε  στερεότυπα  των παλιότερων χρόνων και  με ιδιαίτερα εύληπτο τρόπο  βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν τι διατροφικές αλλαγές πρέπει να υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους, στο σχολείο και στο σπίτι.

   Μαθητές και εκπαιδευτικοί, όσοι παρακολουθήσαμε τη δράση, ευχαριστούμε την κ. Μελισσοπούλου για τις πολύτιμες συμβουλές της οι οποίες αποτέλεσαν «τροφή για σκέψη» και αφορμή για την εκπόνηση δημιουργικών εργασιών στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

                                                                                                ΟΙ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

                                                                                                       Μ  Μανθέλα

                                                                                                     Φ.  Σαλταγιάννη

                                                                                                          Α.  Χιώτη