Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

Κλασικές και μπαρόκ μουσικές δημιουργίες στη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων


Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα Μουσικά Σύνολα εγχόρδων του Σχολείου μας «Flying Bows» και «Έγχορδοι ονειροπόλοι», σε ένα υπέροχο πρόγραμμα με κλασικές και μπαρόκ μουσικές δημιουργίες,  το οποίο απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Θερμά συγχαρητήρια στους ταλαντούχους μαθητές μας και στους υπεύθυνους των Μουσικών Συνόλων κ. Στέφανο Σεκέρογλου και κ. Πρόδρομο Κούκο, καθώς και στις εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν: κα Τατιάνα Πάβλοβιτς, κα Μαριάννα Ρηγανά, κα Μυρτώ Γουζίου.








Θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Τρικκαίων και στο e-trikala για την παραχώρηση της αίθουσας του κτηρίου Παπαστεριάδη,  στον κ. Στέλιο Καραγιώργο για τη βοήθεια, καθώς και στην Εντεταλμένη Σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου κα Έφη Λεβέντη για την παρουσία της στην εκδήλωση.



Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA

Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Μαθητές του Μουσικού σχολείου Τρικάλων και του Ερατοσθένη (μετά από σχεδόν 23 αιώνες,,,)


   Την Πέμπτη 20 Μαρτίου επαναλήφθηκε στο Μουσικό σχολείο Τρικάλων η δράση που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστή σαν «πείραμα του Ερατοσθένη». Η σύγχρονη εκδοχή του πειράματος γίνεται οπωσδήποτε σε ημέρα ισημερίας και μάλιστα φέτος συνέπεσε η διέλευση της γης από τη «θέση ισημερίας» να διαφέρει από το μεσουράνημα του ήλιου μόλις ελάχιστα λεπτά. Το μεσημέρι λοιπόν, μαθητές και μαθήτριες της Β’ και Γ’ Γυμνασίου αναλαμβάνουν δράση στην αυλή του σχολείου μας. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Θεόδωρου Γκανάτσου και Θεοφάνη Καρούτη, μέτρησαν τις σκιές αντικειμένων (τα κοντάρια είχαν την τιμητική τους) των οποίων είχαν ήδη μετρήσει το μήκος και είχαν εξασφαλίσει ότι ήταν κατακόρυφα. Γνωρίζοντας την απόσταση από τον ισημερινό και συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία υπολόγισαν την ακτίνα της γης.


  Οι μαθητές μας συμμετείχαν σ’ αυτή τη βιωματική δράση με περίσσεια ενθουσιασμού αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη: είδαν εφαρμογή γεωμετρικών γνώσεων (σχέσεις γωνιών, υπολογισμοί τόξων, καθετότητα στο χώρο), χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο και τα λογισμικά των Η/Υ για να μάθουν την απόσταση της θέσης μας από τον ισημερινό και διαπίστωσαν ότι κάθε μέτρηση συμπεριλαμβάνει και ένα «σφάλμα». Συνδύασαν τον παρορμητισμό και τον ενθουσιασμό της ηλικίας τους με την εφαρμογή επιστημονικής μεθόδου.




  Η δράση αυτή άρχισε να διοργανώνεται το 2015 από το Εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών και την ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. . Πλέον γίνεται ταυτόχρονα σε εκατοντάδες σχολεία σ’ όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και σε Ελληνικά σχολεία της διασποράς ενώ χιλιάδες σχολεία σ’όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν την αξία της εφαρμογής της με μαθητές! Στο σχολείο μας ξαναέγινε φέτος – η αρχή είχε γίνει το 2017.

   Για την ιστορία, ο Ερατοσθένης ήταν μαθηματικός της Ελληνιστικής εποχής και ήταν αυτός που πρώτος εφάρμοσε αυτή τη διαδικασία περίπου το 240 π.Χ. . Συγκεκριμένα, με αφορμή την πληροφορία ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) στη νότια Αίγυπτο μια μέρα κάθε χρόνο σ’ ένα βαθύ πηγάδι φωτιζόταν από τον ήλιο ολόκληρος ο πυθμένας του, διαπίστωσε ότι το μεσημέρι της ημέρας αυτής (21 Ιουνίου – θερινό ηλιοστάσιο) στη Συήνη δεν υπήρχαν σκιές ενώ στην Αλεξάνδρεια υπήρχαν. Αυτό τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η γη δεν είναι επίπεδη αλλά σφαιρική. Καταλαβαίνοντας ότι το τόξο Συήνη – Αλεξάνδρεια αντιστοιχεί σε γωνία (με κορυφή στο κέντρο της γης) η οποία ισούται με την απόκλιση από την καθετότητα των ακτίνων του ήλιου στη Αλεξάνδρεια, υπολόγισε την περίμετρο και την ακτίνα της γης. Είναι άξιο θαυμασμού το σκεπτικό του και η απόλυτη πίστη του στην ορθότητα των γεωμετρικών ιδιοτήτων και εξαιρετικά εντυπωσιακό τόσο το είδος των μετρήσεών του (με τις τριγωνομετρικές του γνώσεις βρήκε ότι η χαρακτηριστική γωνία ισούται με το 1/50 των 4 ορθών, ενώ την απόσταση Συήνη – Αλεξάνδρεια τη μέτρησε πιθανότατα με τους «βηματιστές») όσο και το αποτέλεσμα: εξήγησε γιατί η γη είναι σφαιρική και υπολόγισε την ακτίνα της σε μια εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω του είχαν ως δεδομένο ότι η γη είναι επίπεδη.

Θεοφάνης Καρούτης

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Εξαιρετική η συναυλία του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων στο Πνευματικό Κέντρο


Ένα εξαιρετικό δείγμα της ποιοτικής δουλειάς που γίνεται στο Μουσικό Σχολείο είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025. Η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής, η Μικτή Χορωδία και το χορωδιακό σύνολο Cantiamo συνέπραξαν επί σκηνής παρουσιάζοντας ένα μουσικό πρόγραμμα, το οποίο απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού.


Θερμά συγχαρητήρια στους ταλαντούχους μαθητές μας και στους υπεύθυνους των Μουσικών Συνόλων κ. Νικόλαο Κοφίνα, κ. Γιώργο Παππά, κα Νάντια Μιχαλούλη, καθώς και στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν: κα Ευγενία Χαραλαμπίδου, κ. Απόστολο Καραδήμα, και Δήμητρα Καλλιάρα.






Θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Τρικκαίων και στον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού κ. Μιχάλη Λάππα για την αμέριστη βοήθεια, καθώς και στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αλέξανδρο Καπανιάρη για τη στήριξή του.

 

Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA

Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων

  

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Σεμινάριο για τα έμφυλα στερεότυπα στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

 

Την Τετάρτη 26/03/2025, στο πλαίσιο ψυχολογικής ενδυνάμωσης της σχολικής κοινότητας, σε συνεργασία με την ψυχολόγο του σχολείου μας κα Ελένη Μάντζαρη, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για τους μαθητές της Β Γυμνασίου, με εισηγήτρια την ψυχολόγο του Συμβουλευτικού  Κέντρου γυναικών Δήμου Τρικκαίων κα Παπαχρήστου Ευαγγελία.


Η κα Παπαχρήστου συνομίλησε με τους μαθητές μας για τα έμφυλα στερεότυπα, για το πώς τα αναγνωρίζουμε και για την ανάγκη να στεκόμαστε κριτικά απέναντί τους, ώστε να τα αποδομούμε και να τα αντιμετωπίζουμε.

Την ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία της στο σχολείο μας και για την εποικοδομητική συζήτηση που είχε με τους μαθητές μας. Θερμά ευχαριστούμε και την ψυχολόγο του σχολείου μας κα Ελένη Μάντζαρη για την οργάνωση του σεμιναρίου και για τη συνεισφορά της στη συζήτηση.

 

 

Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA

Διευθύντρια  του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Η 21η  Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης Φυλετικών Διακρίσεων, με ποικίλες δράσεις να γίνονται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. 

Στο πλαίσιο αυτό, στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025 υλοποιήσαμε με τους μαθητές της Β΄ Λυκείου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος «Τα σύννεφα έκρυβαν τον ήλιο» - Η ποίηση του Ιωσήφ Βεντούρα απάντηση στον ρατσισμό.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, στον σχεδιασμό του οποίου είχα την τιμή και τη χαρά να συμμετάσχω, «έχει ως κύριο σκοπό να εισαγάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες στην ιστορία των Εβραίων της Κρήτης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από το μάθημα της λογοτεχνίας και συγκεκριμένα την ιστορία και το έργο του Ελληνοεβραίου ποιητή Ιωσήφ Βεντούρα από τα Χανιά».




Οι μαθητές συζήτησαν για τους όρους «ρατσισμός» και «αντισημιτισμός», έμαθαν για τον διωγμό των Εβραίων της Κρήτης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και γνώρισαν πτυχές του ποιητικού έργου του Ιωσήφ Βεντούρα. Μελετώντας τα ποιήματά του «Τάναϊς» και «Κυκλώνιο» προσπάθησαν, μεταξύ άλλων, να ανιχνεύσουν τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη μνήμη του θαλάσσιου τάφου των Εβραίων της Κρήτης συμπλέκεται με τη συλλογική συνείδηση του Ολοκαυτώματος, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μεταπλάθεται ποιητικά το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, δηλαδή η εξόντωση των Εβραίων στα κρεματόρια. Μέσα από δραστηριότητες εμβάθυνσης, μελετώντας παράλληλα κείμενα, αποπειράθηκαν να κάνουν  διασυνδέσεις με σύγχρονα φαινόμενα, όπως το προσφυγικό ζήτημα, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις. Προβληματίστηκαν και συζήτησαν για διάφορα θέματα, όπως το χρέος του ποιητή να μιλήσει για όσα συμβαίνουν γύρω του, τον ρόλο της ποίησης ως μέσου με το οποίο ο ποιητής αποδίδει την πρέπουσα τιμή στους νεκρούς, το ζήτημα της διατήρησης της μνήμης.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν μια ευκαιρία για ουσιαστική συζήτηση, για προσωπική έκφραση και ανταπόκριση στα ποιητικά σημαίνοντα, και επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο το σκεπτικό της καθιέρωσης μιας Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, ώστε «η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της».

 

Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA

Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων 

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025

Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο από το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων


Την Πέμπτη 20/3/2025 στις 19:30 μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, ζωντάνεψαν στην σκηνή παλιοί κωμικοί ηθοποιοί του ελληνικού κινηματογράφου. Βουγιουκλάκη, Παπαμιχαήλ, Ηλιόπουλος, Γκιωνάκης, κ.α.








Οι μαθητές της Α και Γ τάξης Λυκείου του Μουσικού σχολείου Τρικάλων και καθηγητές, βεβαίως, βεβαίως, ένωσαν τα υποκριτικά, μουσικά και χορευτικά ταλέντα τους, το μεράκι τους και παρουσίασαν μια μουσικοθεατρική παράσταση αξιώσεων που χάρισε άφθονο γέλιο και διασκέδασε το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα ”Γέλα καρδιά μου, γέλα. Βρες χρόνο να γελάς, αυτό είναι η μουσική της ψυχής” Γιάννης Ρίτσος.




Οι υπεύθυνες καθηγήτριες:
Μαρία Μανθέλα ΠΕ02
Χρύσα Χαρδαλίδου ΠΕ06

Κυριακή 9 Μαρτίου 2025

Εξαιρετική επιτυχία για τις «Ανοιχτές θύρες» (Open Day) στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Η καινοτόμος δράση «Ανοιχτές θύρες» (Open Day), η οποία εγκαινιάστηκε πέρυσι και υλοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ομαδική δουλειά, η συνεργασία, το ανοιχτό πνεύμα συντελούν στην πραγμάτωση του οράματος ενός σχολείου ανοιχτού στην κοινωνία, ενός σχολείου δημιουργικού, το οποίο προβάλλει την ποιοτική δουλειά που γίνεται στα δημόσια σχολεία.

Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, την Κυριακή 9 Μαρτίου 2025 ανοίξαμε τις πόρτες μας και προσκαλέσαμε το κοινό της πόλης να γνωρίσει τους χώρους του σχολείου μας και να παρακολουθήσει ποικίλες δράσεις, οι οποίες συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του και για τις οποίες συστηματικά εργαστήκαμε εκπαιδευτικοί και μαθητές. Οι χώροι του σχολείου μας γέμισαν από γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις δράσεις. Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες αξίζουν σε όλους όσοι δούλεψαν για τη δράση αυτή και σε όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους: εκπαιδευτικούς,  μαθητές, γονείς, μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην καθηγήτρια - κοσμήτορα ΣΕΦΑΑ Δρ  Χριστίνα Καρατζαφέρη, στον αναπληρωτή καθηγητή ΣΕΦΑΑ  Δρ Γιώργο Σακκά, στον διοικητή Τροχαίας Τρικάλων κ. Κωνσταντίνο Κωστακόπουλο, στο μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Τρικάλων κ. Κώστα Μιχαλάκη και στον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων κ. Μιχάλη Λάππα, ο οποίος στέκεται αρωγός και πολύτιμος συμπαραστάτης μας.













Η εξαιρετικά θετική ανατροφοδότηση που λάβαμε μας δεσμεύει για τη συνέχιση της συγκεκριμένης δράσης και ενισχύει την προσπάθειά μας για την επίτευξη νέων ποιοτικών στόχων.


 

Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA

Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025

Διαδικτυακή ενημέρωση από την πλατφόρμα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού (real science) στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

 

Στο πλαίσιο του άξονα «Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση» πραγματοποιήθηκε  στις 6 Μαρτίου διαδικτυακή ενημέρωση σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου  από την πλατφόρμα σχολικού επιστημονικού επαγγελματικού προσανατολισμού (real science), με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για βιώσιμες  επιλογές καριέρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ενημέρωση αφορούσε στα πεδία των Θετικών Σπουδών, Σπουδών Υγείας και Τουριστικών Επαγγελμάτων. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στη δίωρη σύνδεση παρουσιάσεις 10-15 λεπτών από νέους ενεργούς επαγγελματίες εθελοντές- επιστήμονες και ερευνητές σχετικά με την καριέρα και την προσωπική τους πορεία.


Οι εθελοντές με τη σειρά που μίλησαν  ήταν:

Κατερίνα Μπομπολάκη: Διοίκηση Τουρισμού & Τουριστικών Επιχειρήσεων - Χανιά Κρήτης, Ελλάδα

Παναγιώτης Αδάμ : Αστροβιολογία Junior Research Group Leader - Κιέλ, Γερμανία

Ολγα Μπίσκου: Βιολογία Διδακτορικές σπουδές Σουηδία

Γιώργος Πουλέντζας: Μοριακή Φαρμακολογία - Επιμεταγραφομική - Τρέντο, Ιταλία

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα προς τους εθελοντές αναφορικά με τα μελλοντικά ακαδημαϊκά βήματά τους και τις επιλογές που τους ενδιαφέρουν. Συγκεκριμένα, με αφορμή τις παρουσιάσεις  έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δυσκολίες που ως  νέοι  συνάντησαν στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους καριέρας, τις δυνατότητες μεταπτυχιακών σπουδών και τις εμπειρίες εργασίας σ’ ένα περιβάλλον εκτός των ορίων της χώρας.

Οι στοχευμένες παρουσιάσεις των εθελοντών και η θετική ανταπόκριση των μαθητών θέτουν τις βάσεις για τη διεύρυνση της συνεργασίας του σχολείου μας με το Real Science στο πλαίσιο του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ευχαριστούμε την κα Μάγδα Γιαννάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Real Science, την κα Ιωάννα Ντίνου, Υπεύθυνη Παιδαγωγικής υποστήριξης  και όλους τους εθελοντές –επιστήμονες που συμμετείχαν στη διαδικτυακή παρουσίαση. Ειδικότερα, τους ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση  στην πρόσκλησή μας, την άψογη διοργάνωση και  άριστη συνεργασία. Τέλος ευχαριστούμε την κα. Τσαρουχά  και τον κ. Σανίδα για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Εκ μέρους της ομάδας των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του άξονα «Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση» :Γιαννοπούλου Αικατερίνη, Ζησοπούλου Μαρία.