Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

ΞΑΝΘΗ, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων, 2 - 7 Μαΐου 2022

 

1200 μαθητές και μαθήτριες Μουσικών Σχολείων από την Ελλάδα και την Ρουμανία, 26 Μουσικά Σχολεία συνολικά, εκπροσωπούμενα από διαφορετικά μουσικά σύνολα το καθένα, βρέθηκαν για τρία 24ωρα γεμάτα μουσική, εμπειρίες, συναυλίες, σεμινάρια, διαλέξεις, διαγωνισμούς, εργαστήρια, πρόβες, σε κάθε γωνιά της Ξάνθης.

Αυτό είναι το Φεστιβάλ «Ξάνθη – πόλις ονείρων», μια μοναδική για την Ελλάδα διοργάνωση που πραγματοποιείται στη γενέτειρα του Μάνου Χατζηδάκη κάθε χρόνο στις αρχές Μαΐου.

Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, η Ξάνθη άνοιξε και πάλι τις αγκάλες της,  για να υποδεχτεί νεαρούς μουσικούς, μαθητές Μουσικών Σχολείων από διάφορες πόλεις της χώρας μας και να τους προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες σε μια εξαιρετική από οργανωτικής άποψης συνάντηση πολιτισμού, στην οποία πρωτεργάτες ήταν το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, ο Δήμος Ξάνθης, το Κέντρο Πολιτισμού και εκατοντάδες εθελοντές.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων συμμετείχε στο Φεστιβάλ αυτό. Φέτος το μουσικό σύνολο που ταξίδεψε στη θρακική πρωτεύουσα ήταν η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής υπό την διεύθυνση του κ. Νικολάου Κοφίνα, ενώ την αποστολή συνόδευσαν και οι καθηγητές κ.κ. Θεανώ Πέτκογλου και Γεώργιος Κουβέλας. Στην ορχήστρα συμμετείχαν επίσης οι καθηγητές κ.κ. Κωνσταντίνος Γοράντης και Αλέξανδρος Ζάντζας.

Τα 40 μέλη του συνόλου την Παρασκευή 6 Μαΐου το απόγευμα στην Πλατεία Μητροπόλεως παρουσίασαν ένα ποικίλο πρόγραμμα που περιελάμβανε έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης διοργάνωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν σεμινάρια με διακεκριμένους μουσικούς, καθηγητές πανεπιστημίων και καταξιωμένους καλλιτέχνες.



Η μουσική στην πόλη ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ με τη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης με τον κ. Παντελή Θαλασσινό, ενώ το σύνολο των 1200 μαθητών συμμετείχε στην τελική συναυλία του Σαββάτου υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη κ. Νίκου Κυπουργού.



Οι μαθητές του σχολείου μας γύρισαν πίσω έχοντας αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες, γνωριμίες με εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου, αλλά και με μαθητές άλλων σχολείων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου