Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Άδοντες και Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ …

Το  Μουσικό  Σχολείο Τρικάλων  συμμετείχε  στο φεστιβάλ  Βυζαντινής  και Παραδοσιακής μουσικής  που πραγματοποιήθηκε  στην  Καβάλα  6-9  Μαΐου 2022 , με τίτλο «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία», που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας και το Μουσικό  Σχολείο Καβάλας, με την υποστήριξη της Ιεράς  Μητρόπολης  Φιλίππων  Νεαπόλεως  και  Θάσου και τη Δημοτική Κοινωφελής επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.


Οι εκδηλώσεις  αυτές  είναι  αφιερωμένες   στον Απόστολο των εθνών Παύλο, ο οποίος την άνοιξη του 55 μ.Χ πέρασε από την αρχαία Τρωάδα στο λιμάνι της αρχαίας  Νεάπολης (σημερινή  Καβάλα) και  από εκεί  κατευθύνθηκε  στη  φημισμένη πόλη των Φιλίππων. Εκεί ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε  την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη και  την Ελλάδα και δίπλα στις όχθες του ποταμού Ζηγάκτη βάφτισε την πρώτη  Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, τη Λυδία.

Εκατοντάδες  μαθητές από διάφορα μουσικά σχολεία της Ελλάδας αλλά και σχολεία του εξωτερικού κατέκλεισαν την Καβάλα και για τέσσερις μέρες παρακολούθησαν  σεμινάρια από διακεκριμένους μουσικούς, ενώ  παρουσίασαν τη δουλειά τους σε υπαίθριες συναυλίες και εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης .

Αποκορύφωμα, η μεγάλη συναυλία στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, με τη συμμετοχή 1200 και πλέον μαθητών που πραγματικά εντυπωσίασαν με τις ερμηνείες τους.




Με αφορμή την πρόσφατη εκδημία του Μίκη Θεοδωράκη, η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στον σπουδαίο αυτόν εθνικό μας μουσικοσυνθέτη.


Οι μαθητές μας  επισκέφθηκαν  το νησί της Θάσου και το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, όπου στο ναό της Αγίας Λυδίας , έψαλαν το «Χριστός Ανέστη», το απολυτίκιο της Αγίας Λυδίας και τον επινίκειο  ύμνο από τη Θεία Λειτουργία του Μ. Θεοδωράκη.



Την αποστολή προετοίμασαν και συνόδευσαν , οι καθηγήτριες  Βυζαντινής Μουσικής του σχολείου μας, η κα Μαρία Κοσβύρα και η κα  Δήμητρα Κοσβύρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου