Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2023-2024

   Από τις αρχές του 20ου αιώνα το τοπίο της μουσικής σύνθεσης αλλάζει μορφή.

   Η ηχητική παλέτα διευρύνεται και μεταμορφώνεται με γοργούς ρυθμούς. Οι συνθέτες μαζί με τα γνωστά μουσικά όργανα αρχίζουν να χρησιμοποιούν και να ενσωματώνουν στις συνθέσεις τους ήχους της καθημερινής ζωής: της φύσης, της βιομηχανίας, των μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι τεχνικές και τα διάφορα μουσικά στυλ (μινιμαλισμός, ατονικότητα, χρήση μη συγκερασμένων κλιμάκων, αλλά και κλασικά στοιχεία) συνδυάζονται με αναλογικά και ψηφιακά μέσα παραγωγής ήχου, άλλοτε δομημένα με αυστηρό αρμονικό υπόβαθρο, άλλοτε πιο ελεύθερα.

   «Η σύνθεση της μουσικής έγινε οργάνωση των ήχων, η μουσική τέχνη υποδέχτηκε την τέχνη των ήχων, η νότα, ως κυρίαρχη δομική μονάδα, έδωσε τη θέση της στο ηχητικό αντικείμενο και πολλοί συνθέτες μετατόπισαν τη δουλειά τους από την ομοιογενή οικογένεια των οργάνων και των νοτών στον ετερογενή κόσμο των απανταχού ήχων» (Θοδωρής Λώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής  στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο).


   Η Ραδιοφωνική Ομάδα του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, δραστηριοποιείται από το 2013 και μετά. Τα αναλυτικά προγράμματα των μαθημάτων μουσικής (μουσικών οργάνων και θεωρητικών) και της Μουσικής Τεχνολογίας, αποτελούν στήριγμα για την παραγωγή των εκπομπών μας και δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να εφαρμόσουν τις τεχνικές που αναφέρθηκαν στις προηγούμενες παραγράφους.

   Η αίθουσα μουσικής τεχνολογίας του σχολείου μας είναι εξοπλισμένη με μηχανήματα (αναλογικά και ψηφιακά), και με υπολογιστές, όπου οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να κάνουν πρακτική εξάσκηση και να δουλέψουν με επαγγελματικά προγράμματα τις δημιουργίες τους.

   Οι μαθητές μας, στα πλαίσια της ομάδας, έχουν παρουσιάσει ως σήμερα, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις τους, θεατρικά έργα (radio drama), ανάγνωση λογοτεχνικών έργων με δική τους μουσική επένδυση, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις. Οι εκπομπές μας μεταδίδονται με την μορφή podcast (on demand) αλλά και σε απευθείας σύνδεση.

   Ιδιαίτερα ξεχωριστή η συνεργασία της Ραδιοφωνικής ομάδας με τη αντίστοιχη ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας σε δύο εκπομπές κατά την περίοδο της καραντίνας, καθώς και η συμμετοχή της ομάδας μας στο 7ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στην Ζάκυνθο στις 27 Απριλίου 2023, όπου παρουσιάσαμε την δουλειά μας σε σχολεία από όλη την Ελλάδα.

   Η πρώτη παραγωγή – συμμετοχή της ομάδας μας στο «European School Radio το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο» θα μεταδίδεται στη ζώνη μουσικής την Τρίτη 16:00 – 17:00, μέχρι να ανανεωθεί από την επόμενη εκπομπή μας.

   Μπορείτε να μας ακούσετε από την σελίδα του Ραδιοφώνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου