Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Συμμετοχή επιτροπής Covid σε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη


    Την 23/09/2020, η Περιφερειακή Διεύθυνση Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Τρικάλων και τις τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οργάνωσε επιμορφωτική συνάντηση με θέμα :

         «Οργάνωση των Σχολικών Μονάδων για την αντιμετώπιση του Covid-19»

    Στην ενημέρωση, η οποία έγινε κάτω από τον συντονισμό του κ. Κωτούλα Βασιλείου, σχολικού συμβούλου υπεύθυνος περιφέρειας για θέματα covid, παρευρέθηκαν οι κ.κ. Δοδοντσάκης, Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης, Τρικάλης, Δ/ντής Α’θμιας Τρικάλων, Ξυνοπούλου, Δ/ντρια Β΄θμιας Τρικάλων και πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από τον κ. Πέτρου Γεώργιο, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων και την κ.Νάτσινα Δήμητρα, Επόπτη ΕΟΔΥ, Υπεύθυνη Ιχνηλάτησης κρουσμάτων.

    Ο κ. Πέτρου επεσήμανε το ανησυχητικό γεγονός ότι, ενώ ήμαστε ο τελευταίος νομός της Θεσσαλίας σε κρούσματα, ο δείκτης ροών, που δείχνει τον βαθμό μετάδοσης, είναι στο 2,4 στο α’ 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, ο καθημερινός πλέον 2ψήφιος αριθμός κρουσμάτων μας γεμίζει άγχος και αγωνία για το τι «μέλλει γεννέσθαι».

    Με το άνοιγμα των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες ήταν αναμενόμενη η εξέλιξη των κρουσμάτων και σε εκπαιδευτές και σε μαθητές, και αυτό γιατί η χώρα μας βγήκε από μια 10ετή οικονομική κρίση, η οποία μας αποδυνάμωσε και σε εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό, τόσο στο χώρο της υγείας όσο και της παιδείας. Σαφώς τώρα πλέον σε σχέση με τον Φεβρουάριο,  το εθνικό σύστημα υγείας είναι καλύτερα στελεχωμένο από υποδομές, το υγειονομικό προσωπικό είναι καλύτερα ενημερωμένο απέναντι σε ένα καινούργιο ιό με μια ύπουλη ασθένεια που ακόμη τον μαθαίνουμε και για τον οποία δεν υπάρχει σαφής θεραπεία ούτε καθορισμένο εμβόλιο.

    Γενικό lockdown δεν πρόκειται να ξαναγίνει, θα πρέπει να μάθουμε να πορεύουμε με τον ιό μέχρι τουλάχιστον το καλοκαίρι του 2021. Ο ιός είναι εδώ και δεν είναι μια απλή επιδημία γρίπης ή πνευμονίας, αλλά μπορεί να προσβάλλει πολλά συστήματα του οργανισμού και να κάνει πολύ βαριά νόσο που οδηγεί σε δραματικό και βασανιστικό θάνατο έχοντας καταστρέψει όλο το αναπνευστικό σύστημα. 

    Γνώμονας και οδηγός μας πρέπει να είναι το «Μένουμε Ασφαλείς», όχι μόνο μέσα στην τάξη, αλλά και στο προαύλιο και επιστρέφοντας στο σπίτι και συνεχίζοντας τις επόμενες δραστηριότητές μας. Να είμαστε όλοι εκπαιδευμένοι πώς δεν πρέπει να έχουμε την μετάδοση του ιού από τον ασυμπτωματικό φορέα στο περιβάλλον μας, γιατί ακόμη και με την απλή αναπνοή ή και την ομιλία διασπείρεται ο ιός στην ατμόσφαιρα της οικίας μέσα από τα σταγονίδια που εκπέμπονται, είναι αόρατος.

    Οι οδηγίες είναι σαφείς στο πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας στην νέα πραγματικότητα που βιώνουμε και αφορούν το γνωστό μας τρίπτυχο :

·           Απόσταση 1,5 μέτρου

·           Αυστηρή και ορθή τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής

·           Χρήση της μάσκας (ίσως σύντομα ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους)

    Και είναι το μοναδικό μας όπλο αυτή τη στιγμή για να μην κολλήσουμε τον ιό. Πρέπει συνεχώς και αμφίδρομα να υπάρχει η πρόληψη και η προσοχή μας, «δεν πρέπει να μεταδώσω τον ιό» , «δεν πρέπει ο διπλανός μου να μου τον μεταδώσει». Πρέπει σε κάθε μας συναλλαγή, σε κάθε μας κίνηση να έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί δίπλα μας να υπάρχει ο ιός, ένας φορέας!

    Η κ. Νάτσινα στη συνέχεια επεσήμανε το ρόλο του ΕΟΔΥ και τον ρόλο της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων. Συνέστησε ψυχραιμία, σύνεση και συνεργασία σε όλους τους τομείς και τις βαθμίδες, ώστε να αποτρέψουμε την διασπορά και να μειώσουμε τα κρούσματα που έχουν παρουσιαστεί. Επίσης αυστηρή τήρηση των κανονισμών και υποχρεώσεών μας.

    Στη συνέχεια τέθηκαν ερωτήματα από το μέρος των συμμετεχόντων (πάνω από 180) και απαντήθηκαν από τους υπεύθυνους. Επισημάνθηκαν :

    Τα συμπτώματα είναι πυρετός πάνω από 37,4, βήχας, πονόλαιμος, καταρροή (σαν συνάχι) και η δύσπνοια, ίσως και η ανοσμία και η αγευσία.

    Είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης τόσο για την απουσία , όσο και για την επιστροφή του μαθητή στην σχολική κοινότητα.

    Η επιστροφή μετά από 14ήμερη καραντίνα γίνεται εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα για τα τελευταία 2 τουλάχιστον 24ωρα και χωρίς την χρήση αντιπυρετικών.

    Η ίδια η οικογένεια πρέπει να φυλάξει το παιδί να μην πάει στο σχολείο ενώ έχει εκδηλώσει κάποιο σύμπτωμα για το καλό του ιδίου και για να μην γίνει αιτία μετάδοσης, έστω και μιας απλής γρίπης. Ο θεράπων ιατρός θα εκτιμήσει την ανάγκη εξέτασης για κορονοϊό.

    Η προσωπική μας ευθύνη είναι το κύριο μέλημά μας
        Mένουμε ασφαλείς